Categorie: Personeel

Personeel en organisatie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, Sterker nog; zonder personeel geen organisatie.

Leidinggeven? Niet doen!

Een winkelier die zijn klanten vertrouwt? Dat is nieuws1. Wat wil het geval? Tom Algie, de Britse eigenaar van een Doe-Het-Zelfwinkel wilde onlangs graag vrijaf op Tweede Kerstdag maar zijn winkel toch openhouden voor klanten. Hij besloot de term ‘Doe Het Zelf’ letterlijk te nemen en zijn klanten te vertrouwen. Hij hing een briefje op met de tekst: “Ja, iedereen is vandaag vrij, ik ook, dus pak wat je wilt kopen en doe het geld hierin. Prettige Kerst”. Toen hij terugkwam hadden de klanten niet alleen eerlijk de verschuldigde bedragen in de daarvoor bestemde doos gedaan, maar ook nog een aantal fooien achtergelaten. Op briefjes hadden klanten precies geschreven welke producten ze gekocht hadden, vaak vergezeld van hartelijke dankwoorden.

Staat dit geval op zichzelf? Uit een waargebeurd verhaal in het veelgeprezen boek ‘Freakonomics’ *(2) van econoom Levitt en journalist Dubner blijkt van niet. De Amerikaan Paul Feldman had een normale baan, maar daarnaast bracht hij zelfgemaakte bagels en roomkaas voor zijn medewerkers mee. Andere afdelingen hoorden daarvan. Zij wilden ook genieten van de bagels. Hij nam vanaf toen wel vijftien dozen bagels mee naar zijn werk, voor diverse afdelingen. Hij plaatste de bagels, zette er een geldtrommeltje naast met daarbij de te betalen prijs. Wat%2

via Organisatie Activist » Blog Archief » Leidinggeven? Niet doen!.

Adviseren.net

Adviseren.net is een pagina met aktueel nieuws, artikelen, opinie en columns over economie, mens en maatschappij.

De pagina wordt gevuld met links naar artikelen uit de landelijke dagbladen, van adviseurs , van politici en ondernemers. Om snel bekend te zijn met de ontwikkelingen in het nieuws biedt adviseren.net een overzicht zonder overbodige beeldvulling.

De hoofdpagina, weblog sectie, bevat artikelen waarvan wij de inhoud relevant achten voor organisatie ontwikkeling in het algemeen en organiseren in het bijzonder. Onder organiseren verstaan wij de handelingen van individuele personen, die niet los te zien zijn van de complete ontwikkeling.